OCIJENI

Katarakta (Siva mrena)

Objavljeno: 11.3.2020. 10:00

Jedna od najčešćih tegoba u pasa kod koje dolazi do gubitka vida je siva mrena, katarakta.  Radi se o djelomičnom ili potpunom zamućenju leće.  Katarakta se pojavljuje kada se poveća količina vode u leći i tako dovodi do smanjenja prozirnosti leće koja se hrani preko očne vodice. Zbog mutne leće svjetlost slabije ili uopće ne prodire do mrežnice  i pas slabije vidi. Uzroci nastanka te bolesti mogu biti: ozljede oka, neke metaboličke bolesti (šećerna bolest), urođena mana te upala i staračka katarakta. Vlasnici pasa najčešće primjećuju prve simptome bolesti već kad je ta bolest dosta uznapredovala, u vidu promjene boje oka kod svojih ljubimaca. Oči postaju plavkaste  ili sivkaste boje,  pas slabije vidi , a  u uznapredovalim stadijima oči su jako zamućene, bijele boje i pas je slijep.
Prirođene sive mrene mogu se vidjeti  već  u vrlo ranoj dobi nakon pregleda oftalmologa, što je jako bitno kod nekih pasmina kod kojih se ta bolest nasljeđuje (koker španijel, pudla, šnaucer, labrador, zlatni retriver, haski i terijer).

Traumatska katarakta nastaje kao posljedica neke mehaničke ozljede oka, tupog udarca ili perforacije rožnice.
Najčešći uzrok metaboličke katarakte je šećerna bolest tj. dijabetes  kod koje zamućenje leće bude katkad i prvi simptom i gotovo redovito dovodi do potpunog gubitka vida.
Staračka ili senilna katarakta javlja se kod pasa starije dobi. Zamućenje nastaje kao posljedica regresivnih i degenerativnih promjena na leći radi promjena u cirkulaciji. Obično se javlja na oba oka i zahvaća cijelu leću.Pregled oka obavlja oftalmolog sa posebnom opremom, nakon širenja zjenice u zatamnjenoj prostoriji. Liječenje katarakte se obavlja isključivo kirurškim putem, što znači da je potrebno otkloniti zamućenu  leću  i ugraditi novu umjetnu leću. Prije operacije potrebno je pregledati oko psa, utvrditi o kojem tipu katarakte se radi, pregledati mrežnicu tj. pozadinu oka. Ukoliko mrežnica nije zdrava,  operacijom leće nećemo moći vratiti vid životinji i u tom slučaju operaciju ne bi trebalo ni raditi.  Svaka katarakta ne mora nužno dovesti do potpune sljepoće, niti je svaka katarakta za operaciju. Osim samog gubitka vida, ako se katarakta ne operira, moguće su i još neke komplikacije kao što su to: upala unutrašnjih dijelova oka  zbog raspada lećnih masa ili zbog luksacije leće (premještanje leće),  glaukom (povišeni očni tlak) i bolnost oka.
Jedini način smanjenja pojave katarakte je redoviti pregled pasa za uzgoj već od vrlo rane dobi, redovit pregled odraslih pasa svake godine prije parenja, kako bi se smanjila učestalost pojave urođenih katarakti i osigurao zdrav uzgoj.
Naša preporuka vlasnicima pasa koji nisu za uzgoj je da nakon 4 godine starosti kontroliraju oči svojih ljubimaca kako bi spriječili moguće komplikacije u starijoj dobi.

OCIJENI