OCIJENI

ATOPIJSKI DERMATITIS U PASA– NOVI PRISTUP DIJAGNOSTICI I LIJEČENJU

Objavljeno: 11.3.2020. 9:43

U zadnjih par godina pratimo nova saznanja vezana za razumijevanje mehanizma nastanka atopijskog dermatitisa u pasa, koja su uvelike promijenila pristup i liječenje vezano uz tu bolest.
Nekada se smatralo da AD spada u rani tip preosjetljivosti (tip I ), dok danas znamo da on ima utjecaj u alergijskoj komponenti bolesti pojedinih jedinki, ali se bolest može klinički manifestirati i bez njega. Drugim riječima, AD je skup simptoma koji ima različitu patogenezu bolesti, od kojih neke nastaju kao posljedica stvaranja IgE antitijela na 1 ili više alergena iz okoline, a neki nastaju neovisno o njima. Dokazano je da se radi o genetski predisponiranoj bolesti kože, koja se javlja u nekih pasmina kao što su to zapadnoškotski bijeli terijer, labrador retriver, zlatni retriver, francuski buldog i bulterijer.
Najnovija istraživanja pokazuju da kod pasa koji imaju AD postoji oštećenje kožne barijere, koja postaje propustljiva i osjetljivija na ulazak alergena i razvitak sekundarnih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Danas znamo i da hrana može potencirati nastanak AD, ali svaki AD ne nastaje nužno kao posljedica alergije na hranu.Najčešći simptomi bolesti su svrbež i upala kože na tipičnim mjestima na tijelu psa, a to su lice, uške ventralni dio vrata, na aksilama,  preponama, perianalnom dijelu, ventralnom dijelu repa, te na pregibima nogu. Prvi simptomi bolesti najčešće nastaju između 1-3 godine života, a okidač za nastanak i razvoj bolesti mogu biti različiti faktori kao što su infestacija buhama i drugim ektoparazitima, preosjetljivost na hranu, infekcija sa bakterijama i gljivicama. Alergeni se nalaze svugdje u okolini, neki su tu cijele godine (npr.kućne i skladišne grinje), dok se neki javljaju sezonski (trave i drveće).
Dijagnozu bolesti postavljamo na osnovu kliničkih simptoma i isključivanjem drugih dermatoloških bolesti kod kojih se javlja svrbež kože. Alergijska testiranja nemaju dijagnostičku vrijednost i rade se tek nakon postavljene kliničke dijagnoze kako bi se odredila imunoterapija. Terapija bolesti je vrlo zahtjevna i predstavlja izazov za svakog dermatologa, te ovisi o tome da li se radi o akutnom, kroničnom lokaliziranom ili generaliziranom obliku bolesti. Prema tome ne postoji uniformna terapija, već je potrebno svakog pacijenta posebno tretirati ovisno o simptomima bolesti. Najuspješnija terapija ove bolesti bila bi izbjegavanje alergena koji su izazvali bolest, no vrlo često je to teško ili nemoguće izvesti.Kod akutnih lokaliziranih oblika bolesti potrebno je identificirati i eliminirati okidače (kućnu i skladišnu grinju, buhe, hranu, bakterije i gljivice), poboljšati kvalitetu kože i dlake kvalitetnijom higijenom i brigom za kožu te smanjiti svrbež i ozljede lijekovima. Prema tome pse je potrebno tretirati protiv buha i ostalih ektoparazita. Kvalitetu kože i dlake možemo poboljšati kupkama sa antiseptičnim šamponima, koji će eliminirati alergene sa površine kože te pomoći smanjiti iritaciju i spriječiti sekundarne bakterijske infekcije. Svrbež kože smanjujemo povremenom primjenom lokalnih glukokortikoidnih pripravaka u obliku sprejeva i losiona.
Kod pojedinih oblika bolesti potrebno je uz navedene postupke primijeniti i oralne glukokortikoide u pravilnim dozama i vremenskim intervalima koji uvelike ovise o samom tijeku bolesti i terapijskom odgovoru psa. Svakako je bitno napraviti plan kako se klinička manifestacija bolesti nebi ponovo vratila ili bi učestalost pojave bolesti bila rjeđa. Sekundarne bakterijske i gljivične infekcije liječimo primjenom antibiotika i antimikotika koji djeluju na kožu.
Terapiju kroničnog oblika AD provodimo primjenom oralnih i lokalnih glukokortikoida, ciklosporina, injekcijama interferona i subkutanom imunoterapijom.
Pse sa nesezonskom pojavom atopijskog dermatitisa treba staviti na eliminacijsku i provokacijsku dijetu kako bismo isključili hranu kao okidač bolesti.
Na kraju, AD  je bolest koja se dijagnosticira i liječi na više načina uz individualiziran pristup. Kako bi se provela kvalitetna terapija treba znati razlikovati stadije, ozbiljnost i opseg kožnih lezija,  procijeniti izvedivost, korist, rizik i cijenu svih potrebnih terapija, te mogućnosti i ograničenja naših klijenata.

OCIJENI