OCIJENI

ALERGIJA NA UGRIZ BUHE- FLEA ALLERGY DERMATITIS (FAD)

Objavljeno: 11.3.2020. 9:54

FAD je najčešća bolest kože koju susrećemo u našim veterinarskim praksama. Javlja se nakon ugriza buhe koja svojom slinom unosi potencijalno antigene tvari u nosioca. Kod osjetljivih pojedinaca to uzrokuje pretjerani imunološki odgovor i upalu kože te sekundarne komplikacije u obliku infekcija i svrbeži kože.
Nakon ugriza buhe, na koži nosioca uočavamo male crvene točkice sa obrubom koji može biti različite veličine, no možemo uočiti i papule, prištiće i kraste.  Zbog neprekidnog češanja, koji je osnovni klinički simptom bolesti, nastanu i sekundarne bakterijske infekcije, a u kroničnim slučajevima javlja se i opadanje dlake, zadebljanje kože i hiperpigmentacija. Kod jakih invazija životinja očituje i regenerativnu anemiju.Osnovni simptom bolesti je svrbež koji uočavamo na tipičnim mjestima na tijelu nosioca, a to su mjesta na koži u području leđa bliže repu, u perianalnom području  te po stražnjim nogama,  ali se može javiti i po cijelom tijelu. Kod mačaka FAD najčeće počinje na vratu i leđima u obliku milijarnog dermatitisa.  Uz svrbež javlja se lizanje, grickanje, grebanje i čupanje dlake. Svaka životinja kojoj nađemo buhu, iako se svrbi ne treba nužno biti i alergična na njen ugriz , tako da se promjene na koži mogu povući nakon što smo aplicirali neki preparat protiv buha.U nekim područjima, bolest se javlja sezonski, dok u Hrvatskoj možemo reći da se javlja tijekom cijele godine zbog povoljnih klimatskih uvjeta, iako ju najviše susrećemo ljeti. Dijagnozu bolesti postavljamo nakon anamneze koju dobivamo od vlasnika i detaljnog pregleda pacijenta.  Pregled započinjemo podizanjem i četkanjem dlake. Tako možemo naći odrasle buhe, jajašca ili njihov izmet. Prevenciju i liječenje bolesti provodimo primjenom odgovarajućih preparata za zaštitu od buha koji danas postoje u obliku ampula, šampona, sprejeva, tableta i ogrlica, a po sastavu su različiti insekticidi.
Uspjeh tretmana ovisit će o jačini invazije, broju životinja, načinu primjene i kvaliteti preparata kojeg koristimo. Vrlo je bitno tretirati sve životinje u istom kućanstvu, a kod mačaka moramo pripaziti da primjenjujemo isključivo preparate sigurne i registrirane za korištenje kod mačaka, jer su one izrazito osjetljive na neke insekticide. Ponekad je potrebno tretirati i okoliš te prostore u kojima su boravile invadirane životinje. Kod jačih invazija potrebno je i do nekoliko mjeseci tretmana protiv buha, kako bi se problem stvarno riješio- zato u našoj ambulanti preporučujemo redoviti tretman protiv buha.

OCIJENI